Κοιλιοκάκη

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών που βρίσκονται στα δημητριακά. Η γλουτένη μπορεί να οριστεί ως η μάζα ελαστικής πρωτεΐνης που παραμένει όταν πλένεται η ζύμη για να αφαιρεθεί το άμυλο. Τα κυριότερα πρωτεϊνικά συστατικά της γλουτένης, των γλιαδινών και των γλουταρινών είναι πρωτεΐνες που περιέχονται στο σιτάρι. Πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γλουτένη και πρωτεΐνες σχετικές με τη γλουτένη υπάρχουν στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι, και χρησιμοποιούνται ευρέως στην επεξεργασία τροφίμων, για να δώσουν σε ζύμες τις επιθυμητές ιδιότητες ψησίματος, να προσδλωσουν γεύση και να βελτιώσουν την υφή. Η έκθεση στη γλουτένη σε γενετικά προδιάθετα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιοκάκη.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη (Coeliac Disease) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος πολλαπλών οργάνων που επηρεάζει το λεπτό έντερο σε γενετικά προδιάθετα παιδιά και ενήλικες, καθώς η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή του εντέρου. Αναφέρεται, επίσης, ως εντεροπάθεια γλουτένης, εντεροπάθεια ευαισθησίας στη γλουτένη ή μη-τροπικό sprue (nontropical sprue).

Αλλεργία στο σιτάρι

Η αλλεργία του σίτου είναι μια ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση, με τη μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και της μη IgE, σε διαφορετικές πρωτεΐνες σίτου. Ανάλογα με την οδό έκθεσης αλλεργιογόνου και τους υποκείμενους ανοσολογικούς μηχανισμούς, η αλλεργία του σίτου μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

  • Κλασική τροφική αλλεργία που επηρεάζει την επιδερμίδα, το γαστρεντερικό ή το αναπνευστικό σύστημα
  • Αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση
  • Επαγγελματικό άσθμα (άσθμα αρτοποιίας) και ρινίτιδα
  • Κνίδωση εξ επαφής (Contact urticaria)

Κοιλιοκάκη σε βρέφη και παιδιά

Η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται μερικές φορές κατά την περίοδο εισαγωγής των συμπληρωματικών τροφών, αφού πρώτα το βρέφος εκτεθεί σε τροφές που περιέχουν γλουτένη. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί κλινικά και αν τα γενετικά προδιατεθειμένα άτομα θηλάζουν και δεν καταναλώσουν τροφές που περιέχουν γλουτένη μέχρι μετά την ηλικία των 6 μηνών, η έναρξη της διαταραχής πιθανόν θα καθυστερήσει ή ενδεχομένως θα αποφευχθεί.

Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι σημαντική, διότι η διατροφή και η ανάπτυξη δεν θα διακυβευθούν κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα ευάλωτου σταδίου της ταχείας ανάπτυξης.

Τα νέα δεδομένα από τη Σουηδία δείχνουν ότι όχι μόνο ο θηλασμός αλλά και η ηλικία στην οποία εισάγεται η γλουτένη στη διατροφή και η ποσότητα γλουτένης που καταναλώνεται στην πρώιμη ζωή, επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης. Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται με διαχρονική εξαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή.
Οι περισσότερες χώρες συστήνουν στα βρέφη να μην λαμβάνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Επομένως, είναι φρόνιμο να συστήσουμε να μην εισάγονται σιτηρά που περιέχουν γλουτένη πριν από την ηλικία των 6 μηνών περίπου.

Φωτογραφία: The Children’s Hospital of Philadelphia

Πηγές

WGO Global Guidelines Celiac disease , World Gastroenterology Organisation, 2016

Feeding and  nutrition of  infants and  young children:  Guidelines for  the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries, Kim Fleischer Michaelsen et al., WHO regional publications, (European series; No. 87)

Σύνταξη – Μετάφραση: Αναστασία Παπαγγελή
Επιμέλεια: Μαρίνα Καζίλα

Be the first to comment

Leave a Reply