“Περισσότερες από τις μισές ποικιλίες ρυζιού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζουν τα ασφαλή όρια του αρσενικού για τα παιδιά”, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Περισσότερες από τις μισές ποικιλίες ρυζιού που πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περιείχαν επίπεδα αρσενικού υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν οι κανονισμοί για μωρά και παιδιά κάτω των πέντε ετών.

  • Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διαπιστώνει ότι το καστανό (ακατέργαστο) και το βιολογικό ρύζι περιέχουν περισσότερο ανόργανο αρσενικό από τις υπόλοιπες ποικιλίες
  • Περισσότερες από τις μισές ποικιλίες ρυζιού που πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περιείχαν επίπεδα αρσενικού υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν οι κανονισμοί για μωρά και παιδιά κάτω των πέντε ετών
  • Οι επιστήμονες ζητούν να προστεθεί επισήμανση που θα προειδοποιεί για τον συγκεκριμένο κίνδυνο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά

Οι επιστήμονες ζήτησαν να προστεθεί επισήμανση στην ετικέτα του προϊόντος που θα προειδοποιεί το κοινό σχετικά με τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, αφού η έρευνά τους διαπίστωσε ότι οι μισές ποικιλίες ρυζιού που μελετήθηκαν υπερέβησαν τα μέγιστα όρια γι’ αυτή τη θανατηφόρα τοξίνη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecotoxicology and Environmental Safety (ανοιχτή πρόσβαση), μια ομάδα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Τροφής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ βρήκε ότι 28 από τα 55 δείγματα ρυζιού που πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περιείχαν επίπεδα αρσενικού που υπερέβαιναν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρύζι για κατανάλωση από βρέφη ή μικρά παιδιά. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που μετρά τις διαφορές στους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από το αρσενικό χρησιμοποιώντας έναν σημαντικό αριθμό ποικιλιών ρυζιού που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το καστανό ρύζι περιείχε υψηλότερα επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού από το λευκό ή το άγριο ρύζι, επειδή έχει το πίτουρο – το εξωτερικό στρώμα του κόκκου. Εν τω μεταξύ, το βιολογικά καλλιεργημένο ρύζι βρέθηκε να περιέχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το μη βιολογικά καλλιεργημένο ρύζι. Το λευκό ρύζι περιείχε τα χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά κάτω του 1 έτους πρέπει να περιορίζονται σε ανώτατο όριο 20g την ημέρα από τις 28 ποικιλίες ρυζιού που παραβίασαν τους κανονισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου στη μετέπειτα ζωή. Συνέστησαν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσουν επισήμανση που θα διευκρινίζει εάν το ρύζι είναι ασφαλές για κατανάλωση από μωρά και παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Έως και το 90% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου αγοράζουν ρύζι, με το μέσο άτομο να καταναλώνει περίπου 100 γραμμάρια την εβδομάδα. Το ρύζι και τα προϊόντα με βάση το ρύζι χρησιμοποιούνται ευρέως για τη συμπληρωματική σίτιση με στερεές τροφές και ως παιδική τροφή, λόγω των θρεπτικών τους πλεονεκτημάτων και του σχετικά χαμηλού αλλεργικού δυναμικού – αλλά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα παιδιά είναι δύο-τρεις φορές πιο ευάλωτα σε κινδύνους που σχετίζονται με το αρσενικού από τους ενήλικες, λόγω του χαμηλότερου σωματικού βάρους τους.

Το αρσενικό, το οποίο ταξινομείται ως καρκινογόνος Ομάδα 1 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, είναι υδατοδιαλυτό – έτσι συσσωρεύεται στο ρύζι, το οποίο καλλιεργείται σε πλημμυρισμένους αγρούς περισσότερο από ό,τι στα άλλα δημητριακά. Η έκθεση στο αρσενικό επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες, καρκίνο, διαβήτη και πνευμονικές παθήσεις.

Το καστανό και το άγριο ρύζι είναι υγιεινά τρόφιμα γεμάτα φυτικές ίνες και βιταμίνες και δεν υπάρχει ανάγκη για τους ενήλικες να τα αποφύγουν – αλλά είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τόσες πολλές ποικιλίες που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραβιάζουν τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα προϊόντα ρυζιού συχνά θεωρούνται ασφαλής επιλογή για μωρά και μικρά παιδιά, αλλά η έρευνά μάς δείχνει ότι για πάνω από τα μισά είδη ρυζιού που δοκιμάσαμε, τα βρέφη θα πρέπει να περιορίζονται σε μόλις 20 γραμμάρια την ημέρα, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αρσενικό. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καθιερώσουν επισήμανση για να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές τροφίμων.

Δρ Manoj Menon
Επιστήμονας περιβαλλοντικού εδάφους στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Τροφίμων+ και του Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (STFC). Το δίκτυο συγκεντρώνει περισσότερους από 750 διεθνείς και διεπιστημονικούς ερευνητές από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα για να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες από τις ερευνητικές εγκαταστάσεις της STFC, με στόχο την επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις βιωσιμότητας των τροφίμων στον κόσμο. Μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το δίκτυο διευθύνονταν από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τώρα διευθύνεται από ακαδημαϊκούς στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Διατροφής.

Το Ινστιτούτο Αειφόρου Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ συγκεντρώνει πολυεπιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και ερευνητικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης για να συμβάλει στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και στην προστασία των φυσικών πόρων από τους οποίους όλοι εξαρτόμαστε.

Απόδοση άρθρου

Half of UK rice breaches limits on arsenic for children, warn scientists

1 Μαίου 2020, Institute for Sunstainable Food, University of Sheffield

Τι συμβαίνει τελικά με το ρυζάλευρο & τα δημητριακά;

Μετάφραση: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ
Επιμέλεια: Μαρίνα Καζίλα

Be the first to comment

Leave a Reply