Ασφαλής Απόψυξη Κρεάτων & Ψαριών

Στα Γρήγορα Απόψυξη:

Στο Ψυγείο | Στη Σακούλα | Στον Πάγκο & Σε Στάσιμο Νερό | Στα Μικροκύματα | Ή Μαγειρέψτε Κατευθείαν

Ξεπαγώστε με ασφάλεια

Ο πιο ασφαλής, πιο βολικός και πιο εύκολος τρόπος για να αποψύξετε κρέας ή ψάρι είναι να το αφαιρέσετε από την κατάψυξη και να το αφήσετε να αποψυχθεί αποβραδίς στο ψυγείο. Η σταδιακή απόψυξη σημαίνει ότι το κρέας ή το ψάρι θα ξεπαγώσει με τον πιο ομοιόμορφο τρόπο, εξασφαλίζοντας μια γευστική ομοιόμορφη γεύση.

Αν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο, τρεχούμενο νερό ενώ έχετε συσκευάσει το κρέας ή το ψάρι σε σακούλα τροφίμων ή φούρνος μικροκυμάτων είναι οι επόμενες ασφαλής και γρήγορες επιλογές σας.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να το μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη. Ανάλογα τον όγκο του κρέατος ή του ψαριού, υπολογίζεται συν 30-60 λεπτά μαγειρέματος.

Απόψυξη στο ψυγείο

Θα χρειαστείτε:

  • Μπολ
  • Μεμβράνη τροφίμων

Τοποθετήστε το κρέας ή το ψάρι σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάστε με μεβράνη τροφίμων.

Τοποθετήστε στο ψυγείο αποβραδίς για να ξεπαγώσει σταδιακά. Αυτό διατηρεί το τρόφιμο σε μια συνεχώς σταθερή δροσερή θερμοκρασία ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να ξεπαγώσουν τελείως. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η γεύση και η υφή τους.

Η απόψυξη των τροφίμων στο ψυγείο διαρκεί αρκετές ώρες. Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο, δοκιμάστε μια διαφορετική μέθοδο. Μην μπείτε στον πειρασμό να το τοποθετήσετε έξω στον πάγκο ή σε νερό για να το αφήσετε να ξεπαγώσει. Τα εξωτερικά τμήματα του κρέατος ή του ψαριού μπορούν να αρχίσουν να αλλοιώνονται πριν το εσωτερικό αποψυχθεί εντελώς.

Αν αποψύχετε ψάρια, ελέγξτε τα για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Τα αποψυγμένα ψάρια δεν θα έχουν την ίδια υφή και μυρωδιά με τα φρέσκα ψάρια. Αν και μπορεί να μην έχουν το ίδιο φρέσκο, έντονο, χρώμα, δεν θα πρέπει το χρώμα τους να ξεφτίζει ή να έχει αλλοιωθεί. 
Μυρίστε τα ψάρια. Αν μυρίζουν πολύ ψαρίλα ή σαν χαλασμένα, δεν μπορούν να καταναλωθεί. Τα αποψυγμένα ψάρια ίσως έχουν λίγο πιο έντονη μυρωδιά ψαριού, αλλά δεν θα πρέπει να σας απωθεί όταν τα μυρίσετε.

Το αποψυγμένο αλλά χαλασμένο κρέας, παρομοίως μυρίζει έντονα και απωθητικά. Η αλλοίωση στην σωστή απόψυξη δεν κρύβεται εύκολα, με ένα σνιφ μπορείτε να εντοπίσετε αν το κρέας ή το ψάρι είναι χαλασμένα.

Απόψυξη με τρεχούμενο νερό σε σακούλα τροφίμων για μικρού μεγέθους κρέας, φιλέτα και ψάρια

Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει μια πιο γρήγορη λύση από το ψυγείο εάν χρειάζεστε ένα γεύμα στα γρήγορα. Μόνο για ψάρια, μικρά κομμάτια κρέατος, μπριζόλες και φιλέτα πάχους μέγιστο 2 εκατοστά.

Θα χρειαστείτε:

  • Σακούλα τροφίμων
  • Bag Sealer / Συσκευή Σφραγίσματος Σακούλας Τροφίμων
  • Συρματάκια σφραγίσματος σακούλας τροφίμων

Τοποθετήστε τα μικρά ή λεπτά κομμάτια κρέατος ή το ψάρι σε μία πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα. 
Σφραγίστε την εντελώς – δεν θέλετε το νερό να αγγίξει αγγίξει τα τρόφιμα. Η δροσερή θερμοκρασία του νερού θα είναι σε θέση να ξεπαγώσει το τρόφιμο μέσα από τη σακούλα. 
Τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Αν επιπλέει, βάλτε ένα πιάτο ή άλλο βάρος πάνω της ώστε να την κρατήσετε βυθισμένη. Ξεπαγώνουν γρήγορα στο κρύο νερό. Αφήστε το για από μισή έως περίπου μία ώρα και βεβαιωθείτε ότι έχει αποψυχθεί έως μέσα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ως εναλλακτική λύση, μπορείτε να βάλετε τη σακούλα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να το ξεπαγώσετε. Το νερό δεν πρέπει να τρέχει γρήγορα, θα πρέπει να είναι σε μία αργή σταθερή ροή. Αυτό θα αποψύξει το τρόφιμο πιο γρήγορα από το να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε τρεχούμενο νερό μόνο για λεπτά φιλέτα ψαριών ή κρέατος πάχους έως 2 εκατοστά, αν δεν θέλετε να σπαταλήσετε πολύ νερό, ίσως χρειαστεί μισή ώρα ή περισσότερο.
Ελέγξτε το ψάρι για να δείτε εάν έχει αποψυχθεί εντελώς πιέζοντας το δάχτυλό σας στη σάρκα. Εάν εξακολουθείτε να το αισθάνεστε παγωμένο στη μέση, αφήστε το να συνεχίσει να ξεπαγώνει.
Μην αποψύχετε σε ζεστό νερό. Αυτό θα ξεπαγώσει το τρόφιμο άνισα και πολύ γρήγορα, αλλάζοντας τη γεύση και την υφή του. Η απόψυξη σε ζεστό νερό θα κάνει επίσης τα εξωτερικά άκρα να είναι μολυσμένα με βακτήρια πριν τελειώσει η απόψυξη στο εσωτερικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά θα σπαταλήσετε πολύ νερό.

Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένας ασφαλής τρόπος απόψυξης και μαγειρέματος παρά τις συχνές παρανοήσεις.

Διαβάστε εδώ σχετικά: Διατροφικοί Μύθοι & Αλήθειες: Φούρνος Μικροκυμάτων

Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση “Απόψυξη / Defrost” στο φούρνο μικροκυμάτων σας ως εναλλακτική λύση απόψυξης.

Τοποθετήστε το κρέας ή τα ψάρια σας σε ένα δοχείο ασφαλείας για μικροκύματα και ξεπαγώστε τα για αρκετά λεπτά. Συνήθως απαιτούνται 5 λεπτά ανά 500 γραμμάρια βάρους.

Αν αποψύχετε ψάρια ή μικρού μεγέθους κρέας ελέγχετε τα συχνά και σταματάτε τον κύκλο απόψυξης, ενώ παραμένουν παγωμένα αλλά μαλακά.
Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο μόνο εάν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κρέας ή το ψάρι αμέσως μετά την απόψυξη.
Προσέξτε να μην μαγειρέψετε πραγματικά το κρέας ή τα ψάρια στο φούρνο μικροκυμάτων! Αφαιρέστε τα ενώ είναι ακόμα κρύα για να βεβαιωθείτε ότι η υφή και η γεύση δεν θα αρχίζει να υποβαθμίζεται.

Ή μαγειρέψτε κατευθείαν!

Μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε το κρέας ή τα ψάρια κατευθείαν από την κατάψυξη.

Για το κρέας, μπορείτε να τα αλείψετε με λάδι και να το σωτάρετε σε κλαριφιέ ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και είτε να το τηγανίσετε ή να το ψήσετε ή να το σβήσετε με λίγο ζωμό ή νερό και να μαγειρέψετε όπως θα κάνατε.
Αν θέλετε να προσθέσετε και άλλα, όπως λαχανικά, όσπρια ή και δημητριακά, αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί μόνο του για περίπου μισή ώρα και μετά προσθέστε τα ώστε να αποφύγετε να τα μαγειρέψετε πάρα πολύ και να είναι έτοιμα ενώ το κρέας δεν είναι.

Αν αποψύχετε ψάρια, μπορείτε να κάνετε ότι αναφέρετε και για το κρέας, με τη διαφορά ότι συνήθως χρειάζεται συν ένα τέταρτο έως σαράντα λεπτά στο μαγείρεμα από την κατάψυξη στην πυρά. Μπορείτε επίσης να τα αχνίσετε ή να τα σιγοβράσετε με μυρωδικά, μόλις γίνουν διάφανα και ξεκινάνε να “μαδάνε” είναι έτοιμα.

Για λιπαρά ψάρια προτείνουμε πάντα να τα ξεπαγώνετε με έναν από τους τρεις παραπάνω τρόπους, λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους ίσως αλλοιωθεί η υφή τους κατά το μαγείρεμα.

Ποτέ μην αποψύχεται κρέας και ψάρια κατευθείαν σε νερό, σε επαφή με τον αέρα ή σε ζεστό νερό.

Μην αποψύχετε το κρέας & τα ψάρια σε ζεστό νερό.
Αυτό θα τα ξεπαγώσει άνισα και πολύ γρήγορα, αλλάζοντας τη γεύση και την υφή τους.
Η απόψυξη σε ζεστό νερό θα κάνει επίσης τα εξωτερικά άκρα να είναι μολυσμένα με βακτήρια πριν τελειώσει η απόψυξη στο εσωτερικό του κρέατος ή του ψαριού.

Πηγές

  • The Big Thaw — Safe Defrosting Methods, Food Safety and Inspection Service, United States Department of Agriculture
  • Selecting and Serving Fresh and Frozen Seafood Safely, Resources for You (Food), Consumers, Buy, Store & Serve Safe Food, U.S Food & Drugs Administration
  • Effects of Different Thawing Methods on the Freshness Quality of Fish, *Tolga Dinçer, Aslı Cadun, Şükran Çaklı, Şebnem Tolasa, E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009, Volume 26, Issue 4: 253–256, Ege University Press, ISSN 1300 – 1590

Σύνταξη – Μετάφραση – Επιμέλεια: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

Be the first to comment

Leave a Reply