Οδηγός Επιβίωσης 101: Τι θα φάει το παιδί στις διακοπές;

Ήρθε η ώρα λοιπόν για τις πρώτες διακοπές! Είτε έχετε επιλέξει ολιγοήμερες διακοπές κάπου κοντά είτε ταξιδεύετε στο εξωτερικό, ο Οδηγός Επιβίωσης 101 είναι εδώ για να κάνει πιο εύκολη τη παραμονή σας και να απαντήσει στο πιο βασικό:

Τι θα φάει το παιδί στις διακοπές;!

Κάθε γονέας λίγο πριν την περίοδο των διακοπών.

Εκτός αν πηγαίνετε σε ένα εξαιρετικά απομονωμένο μέρος, στις περισσότερες περιοχές μπορείτε να βρείτε καταστήματα που μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες σας. Ίσως να μην βρείτε τα προϊόντα ή τις μάρκες που προτιμάτε, αλλά θα βρείτε φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι (αν όχι παραδοσιακό, τουλάχιστον σίγουρα στραγγιστό) και ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, σε πολλά καταστήματα εστίασης μπορείτε να βρείτε υγιεινές επιλογές για τα κυρίως γεύματα, όπως αυγό βραστό, ομελέτα ή scramble, κρέας ψητό, φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά, λαχανικά, λαδερά και άλλα. Αν τα κρέατα είναι ήδη μαριναρισμένα, μπορείτε να ζητήσετε να μην προσθέσουν αλάτι κατά το μαγείρεμα, ενώ τα συμβατικά έλαια μαγειρικής είναι εντάξει για την περιορισμένη κατανάλωση των διακοπών.

Σε καμία περίπτωση τα βαζάκια ή pouches έτοιμης τυποποιημένης τροφής δεν είναι κατάλληλα.

Όλα τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα μετουσιώνονται, ενώ με το άλεσμα οξειδώνονται, με αποτέλεσμα να “εξαφανίζονται” πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία. Όσο πιο φρεσκοαλεσμένη καταναλωθεί μια τροφή, τόσο το καλύτερο είναι. Εκτός από ευκολία, δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω.

Ναι, αλλά τρώει αλεσμένα και δεν έχω ιδέα πώς θα αλέθω στις διακοπές!

Μπορείτε να μεταφέρετε το συμβατικό μούλτι σας για χρήση εντός δωματίου, ενώ μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε έναν πολτοποιητή χειρός.
Θα τον βρείτε σε φαρμακεία, καταστήματα με παιδικά είδη ή με είδη κουζίνας. Ο πολτοποιητής χειρός είναι σαν ένα γουδί που με το χτύπημα πολτοποιεί το φαγητό, ενώ το μούλτι χειρός είναι σαν ένα συμβατικό μούλτι, συνήθως με κορδονάκι που το τραβάμε για να κινηθούν οι λεπίδες και να αλέσουν.

Οκ! Αλλά τι θα αλέθω;!

Ό,τι θα αλέθατε και στο σπίτι!

Μπορείτε κάλλιστα να προμηθευτείτε μία μερίδα λαχανικά με κρέας και να αλέσετε. Αν δεν θα θέλατε να προσφέρετε φαγητό που δεν το έχετε ετοιμάσει εσείς και έχετε πρόσβαση σε ψυγείο ή κατάψυξη, τότε μπορείτε να κονσερβοποίησετε τα αγαπημένα γεύματα του παιδιού σας και να τα μεταφέρετε με παγοκύστες σε σακούλα ή ψυγειάκι μεταφοράς τροφίμων. Μόλις φτάσετε, τα βάζετε άμεσα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και ανά γεύμα τα ζεσταίνετε και προσφέρετε.

Οκ! Και πώς κονσερβοποιώ γεύματα για λίγες ημέρες;
Και είναι απαραίτητο το ψυγείο αν το κάνω;

Ναι! Η ψύξη είναι απαραίτητη στην κονσερβοποίηση που προτείνουμε και θα διατηρήσει τα γεύματα για 7 – 10 ημέρες στην ψύξη μόνο, ενώ μετά το άνοιγμα το περιεχόμενο διατηρείται για 1-3 ημέρες!

Η κονσερβοποίηση γευμάτων μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο με συσκευαστή τροφίμων με πίεση (Pressure canner, όχι pressure cooker).

Η μη χρήση του συσκευαστή τροφίμων με πίεση ευνοεί τον κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας μορφής τροφικής δηλητηρίασης που έχει συνδεθεί με τα ακατάλληλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλαντίαση, της οικογένειας Clostridium, βρίσκονται στο έδαφος και μπορούν να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να παράγουν μία τοξίνη (δηλητήριο) στα σφραγισμένα βάζα. Αυτή η τοξίνη που είναι άοσμη και άγευστη μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, να το παραλύσει ή και ακόμα να προκαλέσει τον θάνατο.

Η μόνη προστασία κατά της αλλαντίασης στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χωρίς συσκευαστή τροφίμων με πίεση είναι η θερμότητα που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης.
Είναι σημαντικό τα βάζα να ψυχθούν άμεσα μετά την κονσερβοποίηση και να διατηρηθούν σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Οκ! Το κατάλαβα! Πώς το κάνω;

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, προετοιμάστε τα βάζα σας! Το φαγητό πρέπει να μπει στο βαζάκι εντός τουλάχιστον 10 λεπτών αφότου σταματήσει το μαγείρεμα. Η αποστείρωση δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία είκοσι λεπτά με μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο το φαγητό. Έτσι, όταν είναι έτοιμα τα βάζα, θα είναι και αυτό, για να το συσκευάσετε άμεσα.

Θα χρειαστείτε γυάλινα βάζα, κατάλληλα για τρόφιμα, με μεταλλικό καπάκι. Για καλύτερη μεταφορά και διατήρηση, σας προτείνουμε βάζα των 300-400ml που μπορούν να χωρέσουν ένα ή δύο γεύματα.

Προετοιμασία:
  • Πλύνετε με καυτό νερό και σαπούνι τα βάζα και αφήστε να στεγνώσουν καλά
Αποστείρωση βάζων σε φούρνο:
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 120C, τοποθετήστε τα βάζα σε ένα ταψί & θερμαίνεται τα για 10 – 15 λεπτά.
Αποστείρωση βάζων με βραστό νερό:
  • Αν βρίσκεστε σε υψόμετρο λιγότερο των 305 μέτρων, τότε τοποθετήστε τα βάζα σε μία κατσαρόλα, γεμίστε με νερό βάζα και κατσαρόλα έως ότου να καλυφθούν και προσθέστε λίγο ακόμα νερό, περίπου 2.5 εκατοστά παραπάνω είναι ιδανικό, και βράστε για 10 λεπτά.
  • Αν βρίσκεστε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 305 μέτρων, προσθέστε 1 λεπτό χρόνο βρασμού για κάθε 31 μέτρα υψόμετρου.
Αποστείρωση μεταλλικού καπακιού:

Τοποθετήστε τα καπάκια σε μία κατσαρόλα και καλύψτε με αρκετό νερό, αφήστε τα να βράσουν 5 λεπτά, κλείστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα στο νερό.

Κονσερβοποίηση:
  • Αφαιρέστε προσεκτικά τα βάζα από το φούρνο ή από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα καπάκια πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.
  • Γεμίστε τα βάζα ένα ένα με το καυτό φαγητό, αφήνοντας περιθώριο 1 με 2 εκατοστά, τοποθετήστε τα καπάκια και κλείστε σφιχτά.
  • Αναποδογυρίστε το βάζο και αφήστε το ήσυχο για περίπου 1 ώρα ώσπου να πέσει η θερμοκρασία πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη.

Προσοχή μην τα ξεχάσετε! Τουλάχιστον μέσα σε δύο ώρες από το κλείσιμο πρέπει να φυλαχθούν στο ψυγείο, αν έχετε πολύ ζέστη στην κουζίνα σας, τότε και σε μία ώρα το πολύ θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Αν είναι ακόμα ζεστά, αφαιρέστε ευπαθή τρόφιμα από το ράφι του ψυγείου πριν τα τοποθετήσετε. Η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά, αλλά τα περισσότερα οικιακά, σύγχρονα, ψυγεία μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς να προκληθεί βλάβη ή φθορά.

Οκ! Τα κονσερβοποίησα, έβαλα ψυγείο & κάποια κατάψυξη, πώς τα μεταφέρω;

Σε σχεδόν όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και online θα βρείτε σε οικονομικές τιμές ισοθερμικές τσάντες για μεταφορά τροφίμων. Σε συνδυασμό με μερικές παγοκύστες, μπορείτε να μεταφέρετε με ασφάλεια τα βάζα με τα έτοιμα γεύματα του παιδιού παντού!

Αν έχετε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ή πολυήμερο ταξίδι μπορείτε να καταψύξετε τα βάζα μετά την κονσερβοποίηση, να τα μεταφέρετε παγωμένα και να αποψύχετε ένα βάζο ανά 1 με 2 ημέρες. Μπορείτε να ζητήσετε να σας το ζεστάνουν στην κουζίνα του ξενοδοχείου ή του εστιατορίου και μετά να το πολτοποιήσετε ή προσφέρετε.

Και φυσικά μην ξεχνάτε! Το γάλα είναι κύρια τροφή έως το έτος!

Ιδίως αν έχετε ξεκινήσει τώρα την εισαγωγή στις στερεές τροφές ή θα λείψετε για λίγες ημέρες, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ιδιαίτερα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Φρούτα και λαχανικά που θα πατήσετε με ένα πιρούνι καλά, λίγο γιαούρτι, λίγες μπουκιές αφράτης ομελέτας (ίσως και η πρώτη προσπάθεια σε μετάβαση σίτισης με κομμάτια;) και το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα είναι αρκετά! Μόλις επιστρέψετε σπίτι, μπορείτε να επιστρέψετε στην ρουτίνα των γευμάτων.

Πηγές

Αποποίηση Ευθυνών

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Σύγκρισης Τιμών Skroutz.gr και το marketplace Amazon.com για την προβολή προϊόντων.
Κανένας σύνδεσμος στον ιστότοπό μας δεν είναι διαφημιζόμενος σύνδεσμος (affiliate links) και δεν αποφέρει άμεσα ή έμμεσα κέρδη. Ο ιστότοπος μας είναι 100% μη κερδοσκοπικός με σκοπό την ενημέρωση.

Σύνταξη – Μετάφραση – Επιμέλεια: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

Be the first to comment

Leave a Reply