Πώς κάνω μετάβαση σε φρέσκο γάλα;

girl drinking milk at the kitchen

Η μετάβαση από τη φόρμουλα γάλακτος σε φρέσκο γάλα γίνεται με την αντικατάσταση μίας μεζούρας φόρμουλας γάλακτος με 30ml ζεστού φρέσκου γάλακτος ανά γεύμα.
Προτείνουμε να γίνεται σταδιακά με σεβασμό στο γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού.

Για παράδειγμα, αν το βρέφος πίνει 150ml φόρμουλας γάλακτος σε τρία γεύματα ανά ημέρα, τότε το ημερολόγιο της μετάβασης θα είναι κάπως έτσι:

  • 1η ημέρα και ένα γεύμα: 120ml φόρμουλας έτοιμης & 30ml ζεστού γάλακτος.
  • 2η ημέρα και 2 γεύματα: 120ml φόρμουλας έτοιμης & 30 ml ζεστού γάλακτος.
  • 3η ημέρα: Αν όλα πάνε καλά και δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα όπως αέρια ή δυσκοιλιότητα, τότε δίνετε αυτήν την ποσότητα σε κάθε γεύμα.
  • 4-10η ημέρα, ανάλογα με το πόσο σιγά θέλετε να κάνετε τη μετάβαση: 90ml φόρμουλας έτοιμης & 60ml ζεστού φρέσκου γάλακτος ανά γεύμα.
  • 14-20η ημέρα: 60ml φόρμουλας έτοιμης & 90ml ζεστού φρέσκου γάλακτος ανά γεύμα
  • 18-30η ημέρα: 30ml φόρμουλας έτοιμης & 120ml ζεστού φρέσκου γάλακτος ανά γεύμα.
  • 22-40η ημέρα: 150ml ζεστού φρέσκου γάλακτος ανά γεύμα.

Αν θηλάζετε και θέλετε να προσφέρετε φρέσκο γάλα, να θυμάστε ότι είναι πολύ πιθανό να το απορρίψει. Απλά βάλτε 30ml ζεστού φρέσκου γάλακτος στο ποτήρι και προσφέρετε! Το φρέσκο γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον θηλασμό.

Μην δοκιμάσετε να το προσφέρετε σε μπιμπερό. Η χρήση του πρέπει να διακόπτεται μετά το έτος για λόγους στοματικής και ωτικής υγιεινής. Δοκιμάστε μία κούπα ή ένα ποτήρι σε χαρούμενα σχέδια ή και καλαμάκια πολύχρωμα.
Αν επιλέξετε ένα κύπελλο ή ποτηράκι γάλακτος, τότε διαλέξτε κάποιο με σκληρό στόμιο για να αποφύγετε τον κίνδυνο της σύγχυσης των θηλών, και μην ξεχνάτε να το πλένετε σχολαστικά.

Μετά το έτος, τα γαλακτοκομικά έχουν προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη 500ml την ημέρα.

Η παραπάνω κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή διάρροια, σύνδρομο του πόσιμου φαγητού (το παιδί προτιμά να τρέφεται με γάλα ή και χυμό), παχυσαρκία, ανεπάρκεια σιδήρου και σιδηροπενική αναιμία.

Αν το παιδί αρνείται όλες τις πηγές γαλακτοκομικών, τότε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια με κόκκαλο που μπορείτε να τα προσφέρετε αφαιρώντας το κεντρικό κόκαλο και αφήνοντας τα υπόλοιπα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλια, σταυρανθή φυλλώδη και βρώσιμα πράσινα λαχανικά, και ξηροί καρποί με τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, το σουσάμι και τα brazil nuts να έχουν τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες.

Ως φρέσκο γάλα ορίζεται το γάλα που έχει ημερομηνία λήξης έως 5-7 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής του.
Μπορείτε να δώσετε το γάλα οποιουδήποτε ζώου θελήσετε: αγελαδινό, κατσικίσιο, γαϊδούρας, βουβαλίσιο, κοκ.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μάρκα θέλετε και βρίσκετε άμεσα διαθέσιμη. Γάλατα μικρής παραγωγής έχουν συνήθως μοναδική γεύση και αξίζει να τα δοκιμάσετε, αν τα βρείτε διαθέσιμα.
Αν δεν βρίσκετε φρέσκο γάλα, τότε μπορείτε να επιλέξετε κάποιο γάλα μακράς διαρκείας, ιδανικά με όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες διάρκειας και χωρίς πρόσθετα. Είναι λιγότερο θρεπτικό από το φρέσκο, αλλά είναι εντάξει.

Αν κάνετε τη μετάβαση από φόρμουλα γάλακτος σε φρέσκο γάλα και ανακαλύψετε ότι το παιδί σας πίνει πολύ παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Αν δεν έχετε κάνει ακόμα μετάβαση από το μπιμπερό σε ποτήρι, τώρα είναι η ιδανική στιγμή. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς κάνετε μετάβαση σε ποτήρι.

Αν το παιδί σας έχει συνδέσει το μπιμπερό ή και το γάλα με τον ύπνο, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε: προσφέρετε ένα νόστιμο, θρεπτικό & χορταστικό βραδινό, όπως ψητό κρέας ή ψάρι και λαχανικά, ομελέτα, κρύα σαλάτα ή κάτι άλλο γρήγορο και υγιεινό (Δείτε σίγουρα τα άλμπουμ της ομάδας μας για περισσότερες ιδέες). Αλλάξτε σταδιακά τη ρουτίνα πριν τον ύπνο προσφέροντας πρώτα το γάλα σε ποτήρι και μετά ένα ζεστό μπάνιο, πλύσιμο δοντιών και αγκαλιά με παραμύθια ή τραγούδια ή τα αγαπημένα του νανουρίσματα.

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να ξυπνάνε το βράδυ έως τα 5-7 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πεινάνε πάντα. Αν ξυπνήσει το βράδυ, δοκιμάστε να το νανουρίσετε, καθώς ίσως να θέλει μόνο λίγη παρηγοριά. Αν δεν είναι εφικτό, τότε προσφέρετε γάλα.

Το ιδανικό είναι να καθαρίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος, αν όχι με οδοντόβουρτσα τότε με μια γάζα βουτηγμένη σε νερό, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα γάλακτος από τα δόντια πριν το ύπνο.

Σύνταξη – Μετάφραση: Αναστασία Παπαγγελή
Επιμέλεια: Μαρίνα Καζίλα

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Ερώτηση: Εάν ένα παιδί δεν μπορεί με τίποτα να το κόψει και με όλους τους άλλους τρόπους δεν το θέλει τι κάνεις ακριβώς;

Απάντηση: Γεια σου!
Απλά δεν δίνεις γάλα & δίνεις άλλες πηγές ασβεστίου!
Η διακοπή του μπιμπερό συστήνεται να ξεκινάει τον 6ο μήνα και με τον 9-10ο τους καλύτερους για να διακοπεί. Μετά το έτος όμως χρειάζεται σίγουρα.
Το μπιμπερό είναι συνήθως το μέσο έλευσης ύπνου και όχι το γάλα. Αν αρνείται οτιδήποτε άλλο,· εξηγούμε ότι είναι αρνητικό προς την υγεία, ότι επιβαρύνει στοματική και ωτική υγιεινή και ότι αν θέλει να πιει γάλα μπορεί να το πει από ποτηράκι, καλαμάκι, κούπα, εκπαιδευτικό ποτήρι, κλπ, ενώ παράλληλα αλλάζουμε τη ρουτίνα του παιδιού που περιελάμβανε το γάλα σε μπιμπερό.
Τα μέσα-στη-νύχτα είναι τα τελευταία γεύματα που σταματάνε και απαιτείται το παιδί να είναι σε όρθια θέση 90 μοίρες, όχι ξαπλωμένο, και μετά να πλυθούν τα δόντια (τα σάκχαρα του γάλακτος είναι τρομερά διαβρωτικά). Μια απαλή γάζα, ή ακόμα και οδοντόβουρτσα, με νερό ή λάδι καρύδας είναι οκ για καθαρισμό δοντιών μετά από βραδινή αφύπνιση.
Ενισχύουμε τα γεύματα, παρηγορούμε και με υπομονή το σταματάμε. Οι νυχτερινές αφυπνίσεις ελάχιστα έχουν να κάνουν με την πείνα, όποτε μην σε αγχώνει ότι ξυπνάει γιατί πεινάει.
Σιγά σιγά θα αυτορρυθμιστεί.
Αν δεν σταματήσει το γάλα, προσφέρεις γαλακτοκομικά με φειδώ. Αν το σταματήσει, προσφέρεις γαλακτοκομικά.
Αν το σταματήσει και δεν θέλει και γαλακτοκομικά, προσφέρεις εναλλακτικά του ασβεστίου.
Αν δεν θέλει από όλα αυτά κάτι, το ξανασυζητάμε!

Be the first to comment

Leave a Reply