Γιατί Να Αποφύγετε Τα Βρεφικά Δημητριακά

Why Ditch Infant Cereal
Kristen Michaelis

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τρομακτικά εγκλήματα εναντίον των μικρών παιδιών από τους παιδίατρους, το marketing τροφίμων και τους γονείς παντού είναι η σύσταση ότι τα νεαρά βρέφη πρέπει να τρώνε δημητριακά ρυζιού ή άλλα δημητριακά.

Πριν από χρόνια, όταν είχα το πρώτο μου παιδί, συμμετείχα στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τις Γυναίκες, τα Βρέφη και τα Παιδιά (κοινώς γνωστό ως WIC).

Στο πρώτο μου (και μόνο) ραντεβού με τον διατροφολόγο που παρέχει η κυβέρνηση, έμαθα δύο πράγματα. Ένα, ήμουν αναιμική. Και δύο, θα πρέπει να αρχίσω να ταΐζω τα δημητριακά σιτηρών ρυζιού στον αγέννητο γιο μου στην ηλικία των 4 μηνών. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαβεβαίωση που υποστηρίζεται από απολύτως καμία επιστήμη ή παράδοση και διαιωνίζεται από το marketing τροφίμων που προτίθενται να δημιουργήσουν μια αγορά για τα βιομηχανικά παραγόμενα παιδικά τρόφιμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ;

Χαίρομαι τόσο που ρωτήσατε!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Στη διατροφική φιλοσοφία του Food Renegade (σσ: η φιλοσοφία που ακολουθεί η αρθρογράφος), η παράδοση έχει βάρος. Εξάλλου, έχουμε επιβιώσει οπουδήποτε από 7.000 έως 77.000 γενιές σε αυτόν τον πλανήτη (ανάλογα με την επιστήμη που πιστεύετε). Εάν δεν γνωρίζαμε πώς να τρέφουμε επαρκώς τα παιδιά μας όλη αυτή την περίοδο, πώς φτάσαμε ακόμη και εδώ;

Και μάντεψε τι; Οι παραδοσιακοί πολιτισμοί δεν τάιζαν (και δεν ταΐζουν) τα βρέφη τους δημητριακά για βρέφη. Ανάμεσα στους λίγους πολιτισμούς που έτρωγαν τα μωρά τους ένα μείγμα σπόρων και δημητριακών η πρακτική τους διέφερε ριζικά από αυτό που κάνουμε σήμερα. Πρώτον, εισήγαγαν τα δημητριακά μόνο αφού το μωρό ήταν μεγαλύτερο του ενός έτους. Και δεύτερον, εξασφάλιζαν ότι τα δημητριακά υπόκεινταν σε ήπια ζύμωση με μούλιασμα των σπόρων και δημητριακών για 24 ώρες ή περισσότερο.

ΤΑ ΜΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΩΝΕΨΟΥΝ

Προκειμένου να χωνέψει τα δημητριακά, το σώμα σας πρέπει να κάνει χρήση ενός ενζύμου που ονομάζεται αμυλάση. Η αμυλάση είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των αμύλων. Και μάντεψε τι; Τα μωρά δεν κάνουν αμυλάση σε αρκετά μεγάλες ποσότητες για να χωνέψουν τα δημητριακά μέχρι να είναι ενός έτους το νωρίτερο. Μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια (σσ: ώσπου να γίνει επαρκή παραγωγή αμυλασης). Βλέπετε, τα βρέφη δεν παράγουν καθόλου αμυλάση. Η σιαλική αμυλάση κάνει μια μικρή εμφάνιση σε ηλικία περίπου 6 μηνών, αλλά η παγκρεατική αμυλάση (ό, τι χρειάζεστε για την πέψη των δημητριακών) δεν παράγεται μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι γομφίοι! Οι πρώτοι γομφίοι συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι 13-19 μηνών, κατά μέσο όρο.

Τα αχώνευτα δημητριακά προκαλούν όλεθρο στην εντερική υγεία του μωρού σας. Μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο και να οδηγήσουν σε πολλές επιπλοκές καθώς μεγαλώνουν, όπως: τροφικές αλλεργίες, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα διάθεσης και άλλα.

Τι σημαίνει αυτό; Μην ταΐζετε δημητριακά στο μωρό σας (ή ακόμα και τρόφιμα άφθονα σε άμυλο), μέχρι να εμφανιστούν όλοι οι πρώτοι γομφίοι τους. Αυτό σημαίνει όχι ρυζάλευρο, όχι βρεφικά δημητριακά, όχι Cherios, όχι Goldfish (σσ: βρεφικά κράκερ), όχι πλιγούρι βρώμης, όχι βρεφικά μπισκότα. Σημαίνει ότι όταν καθίσετε μαζί τους σε ένα εστιατόριο, δεν πρέπει να τα καθησυχάσετε με το δωρεάν ψωμί.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΕΚΤΟΠΙΖΕΙ ΑΛΛΑ, ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Εάν ταΐζετε το μωρό σας βρεφικά δημητριακά ή άλλου είδους δημητριακά, κάνετε περισσότερα από το να του δίνετε απλά ένα φαγητό που δεν μπορεί να χωνέψει. Το ταΐζετε ένα φαγητό που δεν μπορεί να χωνέψει αντί για κάτι πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Το ταΐζετε κάτι που το σώμα τους δεν μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει και λιμοκτονεί από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτύξει έναν υγιή εγκέφαλο, νευρικό σύστημα και οστική δομή.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΝΤ’ΑΥΤΟΥ;

Είναι το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων και η απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη. Βασίζεται σε μερικές βασικές αρχές.

ΚΑΤΑΡΧΑΣ, ΤΑ ΜΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΙΠΟΣ

Περισσότερο από το 50% των θερμίδων στο μητρικό γάλα προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Αυτό είναι για έναν καλό λόγο. Τα μωρά χρειάζονται λίπος για να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους, το νευρικό σύστημα και τις κυτταρικές μεμβράνες. Οι υπόλοιπες θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με τη μορφή λακτόζης. (Και μαντέψτε τι; Τα βρέφη παράγουν πραγματικά τη λακτάση, το απαραίτητο ένζυμο για την πέψη της λακτόζης, και η λακτάση είναι επίσης κοινή στο νωπό γάλα.Έτσι, οποιαδήποτε ανεπάρκεια στην παραγωγή λακτάσης που μπορεί να έχει το μωρό σας γίνεται από το πρωτόγαλα της μητέρας που τους δόθηκε ενώ θηλάζαν.) Στις παραδοσιακές κουλτούρες, είναι κοινό τα παιδιά να θηλάζουν τουλάχιστον δύο χρόνια και γενικά έως την νηπιακή ηλικία. Επομένως, μην φοβάστε τα κορεσμένα λιπαρά. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τα αγκαλιάσετε!

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Και πάλι, εμπιστεύομαι τη σοφία της γενιάς μετά τη γενιά των μητέρων περισσότερο από ό, τι εμπιστεύομαι τους εμπόρους που προσπαθούν να μου πουλήσουν ένα προϊόν βιομηχανικής απόβλησης-μετατρέποντας-το-σε-βρεφικό. Έχουμε μια μακρά ιστορία να τρέφουμε καλά τα βρέφη μας, πριν την προ-βιομηχανική επανάσταση (οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι περίοδοι πείνας ή φτώχειας).

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩ

ΚΡΟΚΟΙ ΑΥΓΩΝ

Σε όλο τον κόσμο, μέσω των αιώνων, σχεδόν παγκοσμίως, το πρώτο στερεό φαγητό που έχουμε εισαγάγει ποτέ στα μωρά ήταν κρόκοι αυγών. Συνιστώ τους κρόκους αυγών από κότες.

Ο κρόκος αυγών προμηθεύει χοληστερόλη που απαιτείται για τη διανοητική ανάπτυξη καθώς και σημαντικά αμινοξέα που περιέχουν θείο. Οι κρόκοι αυγών από όρνιθες ή όρνιθες που εκτρέφονται με λινάλευρο, ιχθυάλευρο ή έντομα είναι επίσης πλούσιοι σε λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 που βρίσκονται στο μητρικό γάλα αλλά ενδέχεται να λείπουν από το αγελαδινό γάλα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι γονείς που καθιερώνουν την πρακτική της σίτισης του κρόκου αυγού στο μωρό θα ανταμειφθούν με παιδιά που μιλούν και παίρνουν οδηγίες σε νεαρή ηλικία. Το ασπράδι, το οποίο περιέχει δύσκολες προς πέψη πρωτεΐνες, δεν πρέπει να χορηγείται πριν από την ηλικία ενός έτους. (πηγή)

Το άνωθεν αποτελεί άποψη της συγγραφέως του άρθρου.

H εισαγωγή του αυγού μπορεί να γίνει από τον 6ο μήνα – θα πρέπει να δωθεί ξεχωριστά ο κρόκος από το ασπράδι αλλά την ίδια χρονική περίοδο σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό Ελλάδος.

Μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε κρόκους αυγών μόλις το μωρό σας δείξει ενδιαφέρον για κατανάλωση στερεών τροφών. Για μας, ο κανόνας μας ήταν ότι εισάγουμε στερεά όταν τα μωρά μας ήταν αρκετά μεγάλα για να πάρουν τα τρόφιμα και να τα βάλουν στο στόμα τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει κάπου μεταξύ 6 έως 8 μηνών. Γνωρίζω τις μητέρες που έβαλαν τους κρόκους αυγών σε κουτάλια σε μικρότερες ηλικίες (περίπου 4 μήνες). Ενώ αυτή είναι μια γενικά ασφαλής πρακτική, είναι επίσης εργασία! Μου αρέσει το μωρό-που τρώει-μόνο-του μοντέλο επειδή είναι εύκολο (Τι είναι Baby Led Weaning)

ΣΥΚΩΤΙ

Κατά προτίμηση, αυτό είναι ακατέργαστο, οργανικό συκώτι από χορτοφάγες αγελάδες. Αλλά ακόμη και μαγειρεμένο συκώτι έχει τα οφέλη του. Μπορείτε να τρίψετε κατεψυγμένο συκώτι και να το βάζετε σε κρόκους αυγού για να ταΐσετε το μωρό. Μόλις τα μωρά μου έδειχναν ενδιαφέρον να κρατήσουν τα δικά τους τρόφιμα (συνήθως γύρω στους 10-15 μήνες), τους έδωσα να παίξουν χαλαρά με μαλακό συκώτι πατέ και braunsweiger.

Μικρές ποσότητες τριμμένου, ακατέργαστου οργανικού συκωτιού μπορούν να προστεθούν περιστασιακά στον κρόκο αυγού μετά από έξι μήνες. Αυτό μιμείται την πρακτική των αφρικανών μητέρων που μασούν το συκώτι πριν το δώσουν στα βρέφη τους ως το πρώτο τους φαγητό. Το συκώτι είναι πλούσιο σε σίδηρο, το ένα ορυκτό που τείνει να είναι χαμηλό στο μητρικό γάλα ίσως επειδή ο σίδηρος ανταγωνίζεται τον ψευδάργυρο για απορρόφηση. (πηγή)

Τι γίνεται με το συκώτι από τα εκτροφεία που εκτρέφονται βιομηχανικά; Ενώ το ελευθέρας βοσκής είναι το καλύτερο ως τροφή, ακολουθούμενο από πιστοποιημένο οργανικό, το συκώτι είναι τόσο θρεπτικά πυκνό που δεν διστάζω να τρέφω τα μωρά μου περιστασιακά συκώτι από μια συμβατική πηγή. Αυτό, βέβαια, αγνοεί τα ηθικά ζητήματα της διατροφής των ζώων που παράγονται βιομηχανικά. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές οργανικά ή χορτοφάγα εντόσθια είναι δύσκολο να βρεθούν ή να τα αντέξουμε οικονομικά. Έτσι, εάν πρέπει να συμβιβαστείτε, θα πρέπει τουλάχιστον να κολλήσετε σε τρόφιμα που είναι τόσο θρεπτικά όσο το δυνατόν πιο πυκνά. Λόγω των μεθόδων βιομηχανικής επεξεργασίας, δεν θα ήθελα να ταΐσω το μωρό μου ακατέργαστα βιομηχανικά προϊόντα συκωτιού (σσ: τυποποιημένα). Αλλά νομίζω ότι εάν το συκώτι τομαγειρεύετε, είναι γενικά προτιμότερο να το δίνετε παρά να μην ταΐζετε το συκώτι καθόλου.

Εάν ανησυχείτε για τις βιομηχανικές τοξίνες που αποθηκεύονται στο συκώτι, τότε λέω “Δεν είσαι έξυπνος;” Επειδή, φυσικά, γι ‘αυτό θα προτιμούσατε το οργανικό συκώτι από τις εναλλακτικές λύσεις. Αλλά εάν έχετε κάνει τα σωστά για το έντερο του παιδιού σας (τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και αποφεύγοντας τα σάκχαρα και τα δημητριακά), τα έντερά τους μπορούν γενικά να χειριστούν το συκώτι.

ΒΟΥΤΥΡΟ

Και πάλι, θα προτείνω το ακατέργαστο βούτυρο από χορτοφάγες αγελάδες, αλλά κάθε πραγματικό βούτυρο θα κάνει τη δουλειά του. Το βούτυρο είναι ένα ζωικό λίπος εύκολο να βρεθεί και θα πρέπει να προσπαθήσετε να δίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο παιδικές τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη. Μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο σε μαγειρεμένα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, ή γογγύλια. Ή μπορείτε απλώς να κάνετε αυτό που κάνω και να το ταΐζετε στο μωρό σας κατευθείαν.

Ναι, διαβάζετε σωστά. Όταν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο, αντί να μοιράζουμε στα μικρά μας τα δωρεάν ρολό ψωμιού, τα καθησυχάζουμε με το δωρεάν βούτυρο που έρχεται με τα ρολά! (Παραβιάζω τη δική μου αρχή για σίτιση χωρίς κουτάλι γιατί είναι πιο εύκολο από το να έχω ένα ανυπόμονο μωρό)

ΚΕΦΙΡ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟΓΑΛΑ

Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προβιοτικά και βοηθούν στη δημιουργία ισορροπίας καλών βακτηρίων στο έντερο του μωρού σας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι αφομοιώνουν σωστά όλα τα τρόφιμά τους. Επιπλέον, η εισαγωγή του μωρού σας στην ξινή γεύση νωρίς μπορεί να βοηθήσει τον ουρανίσκο να απολαύσει περισσότερες από αυτές τις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αργότερα. Θα ξεκινούσα με την εισαγωγή τους σε μια κουταλιά ή περίπου τόσο κάθε φορά, μόλις το μωρό εκφράσει ενδιαφέρον για στερεά τρόφιμα (όχι νωρίτερα από 6 μηνών). Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε να τους δώσετε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα, γενικά ανάλογα με το ενδιαφέρον τους για την κατανάλωσή τους.

ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Οι μπανάνες είναι μια από τις λίγες πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές που είναι επίσης πλούσιες σε αμυλάση. Έτσι, έρχονται με το ένζυμο που χρειάζεται το μωρό σας για να το χωνέψει ήδη ενσωματωμένο. Μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε μπανάνες του μωρού σας όταν αρχίζει να σχηματίζει σιαλική αμυλάση και εκφράζει ενδιαφέρον για κατανάλωση στερεών τροφών (ηλικίας άνω των 6 μηνών).

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ

Τέλος, μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στα μωρά μαγειρεμένα λαχανικά και κρέατα όταν είναι αρκετά μεγάλα για να εκφράσουν ενδιαφέρον για αυτά τα τρόφιμα (όχι άνω των 10 μηνών) και θέλουν να φάνε μόνα τους. Είναι αυτονόητο ότι αυτά θα πρέπει να είναι απίστευτα τρυφερά, αν δεν είναι εξ ολοκλήρου πολτοποιημένα για να εξασφαλίσουν την έλλειψη δοντιών του μωρού σας. Πάντα μου άρεσε να βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα το ζωμό με βάση το κρέας και το λαχανικό και να δίνω στο μωρό μου τις σούπερ τρυφερές τροφές που προέρχονται από αυτό το φαγητό μέσα σε λίγες μέρες. Είναι εύκολο. Δεν είναι βρώμικο. Και εξασφαλίζει ότι τα λαχανικά τρώγονται με πολλά ζωικά λίπη που χρειάζονται για το μωρό σας.

Μετάφραση: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

Be the first to comment

Leave a Reply