Αξεσουάρ Κουζίνας: Επιφάνειες κοπής

Το όραμα της ομάδας μας είναι να προάγει μια ποικίλη, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα συμβάλλει στην υγεία και ευημερία των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά με τα οποία έρχονται σε επαφή οι τροφές, καθώς και στο οικολογικό αποτύπωμα των νοικοκυριών μας.

Στην παρούσα ενότητα θα αναφερθούμε στα υλικά, στην ποιότητα, στην ασφάλεια, στις προδιαγραφές των σκευών, συσκευών ή αξεσουάρ που θα χρειαστούν για την προετοιμασία, προσφορά ή φύλαξη των τροφών όλης της οικογένειας, καθώς και στην περιβαλλοντική διάσταση των επιλογών μας.

Στην ίδια ενότητα
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Υλικά Κατασκευής
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Μαντέμι
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Χύτρα ταχύτητας & Slow Cooker
Το μωρό μου ξεκινάει στερεές τροφές. Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;

Επιφάνειες Κοπής

Αναμφίβολα, οι γυάλινες και οι ανοξείδωτες επιφάνειες κοπής θα ήταν ιδανικές επιλογές, διότι είναι μη πορώδεις, αντιμικροβιακές και καθαρίζουν πολύ εύκολα. Ωστόσο, έχουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα: είναι σκληρές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να καταπονούν σημαντικά τα μαχαίρια και κάνουν θόρυβο.

Η επιφάνεια από μπαμπού είναι μια φιλική προς το περιβάλλον λύση και επειδή απορροφά λιγότερη υγρασία από τις ξύλινες επιφάνειες, πολλοί τη θεωρούν εξίσου υγιεινή. Το αρνητικό της είναι ότι το μπαμπού είναι πιο σκληρό από το ξύλο με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα το μαχαίρι. Επιπλέον, δεν πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Αν επιλέξουμε επιφάνεια από μπαμπού, φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητα, χωρίς κόλλες φορμαλδεΰδης και προσμίξεις με πλαστικές ύλες.

Η πλαστική βάση κοπής είναι πολύ ελαφριά, οικονομική, πιάνει λιγότερο χώρο κατά την αποθήκευση και πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Η επιφάνεια αυτή είναι μη πορώδης και θεωρητικά τα μικρόβια δεν εισχωρούν στο εσωτερικό της. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι χαράζει και φθείρεται εύκολα με αποτέλεσμα ίχνη πλαστικού να εισέρχονται στο φαγητό.

Η ξύλινη επιφάνεια είναι μια κλασσική επιλογή παρότι έχει μεγαλύτερο βάρος και κόστος, καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και δεν πλένεται  στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, είναι φιλική προς τα μαχαίρια και χάρη στις ιδιότητες αυτό-αποκατάστασης της δεν χαράζει τόσο εύκολα όσο μια πλαστική βάση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο μπορεί να είναι πιο υγιεινό μακροπρόθεσμα. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι το ξύλο είναι μια πορώδης επιφάνεια, σε αντίθεση με το πλαστικό, το δεύτερο φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα βακτήρια. Μια καινούρια πλαστική επιφάνεια κοπής καθαρίζει και απολυμαίνεται εύκολα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για μια φθαρμένη πλαστική βάση που δεν μπορεί να πλυθεί σωστά και άρα είναι πιθανό να συγκρατεί βακτήρια. Αντιθέτως, δεν εντοπίστηκε καμία διαφορά στη συμπεριφορά ενός καινούριου ξύλου κοπής σε σύγκριση με ενός μεταχειρισμένου, και αυτό γιατί ενώ το ξύλο απορροφά τα βακτήρια, δεν τα αφήνει να βγουν ξανά στην επιφάνεια και μετά από ώρες ή μέρες αυτά απλώς παύουν να αναπτύσσονται μέσα στο ξύλο και εξαλείφονται.

Συμπερασματικά, μια καλής ποιότητας ξύλινη επιφάνεια κοπής είναι η ιδανική επιλογή για μακροχρόνια χρήση αρκεί να κάνουμε σωστό πλύσιμο και συντήρηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τις συστάσεις επίσημων φορέων σχετικά με την απολύμανση επιφανειών.

Πηγές

WOOD vs PLASTIC CUTTING BOARDS, Dean O. Cliver, Ph.D, John Boos

Ak, Nese & Cliver, Dean & Kaspari, Charles. (1994). Decontamination of Plastic and Wooden Cutting Boards for Kitchen Use. Journal of Food Protection®. 57. 23-30. 10.4315/0362-028X-57.1.23.

Σύνταξη: Μαρίνα Καζίλα
Επιμέλεια: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

1 Trackback / Pingback

  1. Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Υλικά Κατασκευής – Παιδικη – Βρεφικη Διατροφη

Leave a Reply