Το μωρό μου ξεκινάει στερεές τροφές. Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;

Σε κάθε νέο ξεκίνημα, θέλουμε να είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι και προετοιμασμένοι. Η έναρξη στερεών τροφών είναι μια σημαντική νέα εμπειρία τόσο για το μωρό όσο για τον γονιό/φροντιστή και, εκτός από το διατροφικό κομμάτι, χρειάζεται να μεριμνήσουμε για πρακτικά θέματα, όπως ο εξοπλισμός, τα αξεσουάρ, τα μαγειρικά σκεύη, κ.λπ. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα είδη:  

Καρεκλάκι φαγητού

Για λόγους ασφαλείας, ένα μωρό πρέπει να τρώει πάντα καθιστό με όρθια πλάτη. Η σίτιση στην αγκαλιά ή σε ημιξαπλωτή θέση σε καρότσι, ριλάξ, καναπέ κλπ, αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμονής.

Το είδος και το μέγεθος που θα επιλέξουμε (καρεκλάκι ή καθισματάκι που δένει σε καρέκλα), θα εξαρτηθεί από τη χωρητικότητα του σπιτιού μας τόσο για τη χρήση όσο για τη φύλαξη του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να δώσουμε μια περιουσία για καρεκλάκι, δεδομένου του περιορισμένου χρόνου χρήσης του. Πολλά παιδιά από νωρίς προτιμούν να φάνε σε κανονική καρέκλα ή ακόμα και στο πάτωμα.

Σαλιάρα υφασμάτινη, σιλικόνης ή πλαστική

Εκτός από τις κλασικές σαλιάρες, αν το μωρό ξεκινάει στερεές τροφές με τη μέθοδο Baby Led Weaning(BLW) ή κάνει μετάβαση σε κομμάτια, θα ήταν χρήσιμο να διαθέτουμε σαλιάρα τύπου ζωγράφου που καλύπτει όλο τον κορμό ή σαλιάρα με συλλέκτη τροφής ή παλιά ρούχα για στο παιδί, καθώς και έναν μουσαμά ή τραπεζομάντιλο στο πάτωμα. Όλα αυτά θα συμβάλουν στο να γίνει πιο εύκολο το συμμάζεμα και το καθάρισμα μετά το γεύμα.

Πιάτο & κουτάλι

Αν το παιδί τρώει αλεσμένα, ένα οποιοδήποτε πορσελάνινο, γυάλινο ή ανοξείδωτο πιατάκι ή μπολάκι που έχουμε στο σπίτι σε συνδυασμό με ένα βρεφικό κουτάλι σιλικόνης αρκούν.

Για τα παιδιά που κάνουν BLW, το φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στον δίσκο της καρέκλας ή σε πιάτο με βεντούζα, για να μην μετακινείται.

Μεγαλώνοντας το παιδί μπορεί να τρώει χρησιμοποιώντας τα σκεύη και τα κουταλοπίρουνα που έχουμε στο σπίτι. Εναλλακτικά, ένα παιδικό ανοξείδωτο σετ πιρούνι-κουτάλι-μαχαίρι είναι μια καλή λύση.

Σκεύη μαγειρικής που ήδη έχουμε στο σπίτι

Για την προετοιμασία του φαγητού του παιδιού μας δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια ειδική συσκευή. Τα κατσαρολικά του σπιτιού μας και ένα ανοξείδωτο καλάθι ατμού αρκούν. Τους ζωμούς τους ετοιμάζουμε στην κατσαρόλα. Το κρέας στην κατσαρόλα, στη χύτρα, στο φούρνο ή στο τηγάνι. Τα λαχανικά στο καλάθι ατμού, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Το αυγό στο μπρίκι, στο τηγάνι ή στο φούρνο σε κάποια παρασκευή (ομελέτα, μάφιν, κ.λπ).

Οι παιδικοί ατμομάγειρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι καθόλου απαραίτητοι για την προετοιμασία του φαγητού, καθώς ό,τι διαθέτουμε στο σπίτι μας αρκεί για ένα υγιεινό μαγείρεμα. Επιπλέον, εκτός από το κόστος αγοράς, δεν καθαρίζουν εύκολα τα εξαρτήματα, τα σκεύη είναι πλαστικά και, ως γνωστόν, δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή για μαγείρεμα, η συσκευή πιάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας ή στο ντουλάπι και, τέλος, η διάρκεια χρήσης είναι περιορισμένη, καθώς μετά το έτος καλό θα ήταν να τρώει το παιδί από το οικογενειακό τραπέζι.

Συμβουλή: για εξοικονόμηση χρόνου και για όσο το μωρό δεν τρώει από το οικογενειακό τραπέζι, υπάρχει τρόπος να ψήσουμε ταυτόχρονα, αλλά χωριστά, στο φούρνο το φαγητό της οικογένειας και του μωρού.
Στο ταψί/γάστρα/πυρέξ με το φαγητό της οικογένειας μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικρό πυρεξάκι/ταψάκι με το φαγητό του μωρού. Για ακόμα πιο νόστιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, το βρεφικό φαγητό μπορούμε να το τυλίξουμε σε λαδόκολλα σαν πουγκί. Έτσι, τα δύο φαγητά θα ψηθούν μαζί χωρίς να έρθουν σε επαφή.

Ηλεκτρικό μούλτι ή ραβδομπλέντερ για άλεση τροφών

Το μούλτι καλό θα ήταν να έχει μεγάλη ισχύ και τουλάχιστον 2 σειρές λεπίδες για καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η χωρητικότητα του δοχείου που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας.

Στη βόλτα, στην παραλία ή στο ταξίδι, ένα χειροκίνητο μιξεράκι θα ήταν μια καλή λύση για τα μωρά που σιτίζονται με πολτοποιημένες τροφές.

Γυάλινα και ανοξείδωτα σκεύη για φύλαξη, συντήρηση και μεταφορά τροφίμων

Τα γυάλινα βαζάκια είναι ιδανικά για μεριδοποίηση ζωμού, κρέατος και λαχανικών, και φύλαξη στην κατάψυξη. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.

Τα γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία είναι ιδανικά για συντήρηση τροφών στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Για τη βόλτα μπορούμε να επιλέξουμε ανοξείδωτο thermos ή φαγητοδοχείο. Επίσης, τα φαγητοδοχεία από άθραυστο γυαλί ή σιλικόνη είναι άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, μια ισοθερμική τσάντα/ψυγειάκι και μερικές παγοκύστες ίσως είναι απαραίτητα, ανάλογα τις ανάγκες και τις μετακινήσεις σας.  

Διαβάστε εδώ για τα υλικά κατασκευής σκευών μαγειρικής και αποθήκευσης τροφίμων

Ποτήρι/παγούρι για νερό

Μαζί με την έναρξη στερεών τροφών, τα μωρά αρχίζουν να πίνουν και νερό (διαβάστε Νερό: Ενυδάτωση σε Βρέφη και Παιδιά). Η χορήγησή του μπορεί να γίνει με κουταλάκι, ποτηράκι (πχ. σφηνοπότηρο), καλαμάκι, βρεφικό ποτήρι με στόμιο ή τύπου 360ο. Τα τελευταία φροντίζουμε να είναι από πλαστικό καλής ποιότητας (χωρίς BPA, PVC ή φθαλικές ενώσεις) και με πιστοποιήσεις καταλληλότητας για χρήση από βρέφη και παιδιά, τα πλένουμε πολύ σχολαστικά και τα αντικαθιστούμε με τα πρώτα σημάδια φθοράς, δυσοσμίας, αποχρωματισμού, κ.λπ.

Για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, η πιο υγιεινή επιλογή είναι ένα ανοξείδωτο παγούρι (προσοχή: όχι αλουμινίου). Συνήθως, τα παγούρια αυτά διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, και με διάφορα στόμια. Τα περισσότερα στόμια είναι από πλαστικό και καλό θα ήταν να επιλέξουμε αυτό που καθαρίζεται ευκολότερα και ταιριάζει στο παιδί μας. Επίσης, τα πλαστικά στόμια καλό θα ήταν να αντικαθίστανται μετά από εύλογο διάστημα χρήσης ή αν παρουσιάσουν φθορές από δαγκώματα, κ.α.

Καλή αρχή!

Στην ίδια ενότητα
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Υλικά Κατασκευής
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Μαντέμι
Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Χύτρα ταχύτητας & Slow Cooker
Αξεσουάρ Κουζίνας: Επιφάνειες κοπής

Σύνταξη: Μαρίνα Καζίλα
Επιμέλεια: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

1 Trackback / Pingback

  1. Σκεύη Μαγειρικής, Σερβιρίσματος & Αποθήκευσης: Υλικά Κατασκευής – Παιδικη – Βρεφικη Διατροφη

Leave a Reply