ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Οι μελέτες ΠΟΥ / Ευρώπης δείχνουν ότι τα βρεφικά τρόφιμα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και προωθούνται εσφαλμένα ως κατάλληλα για βρέφη.

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 15 Ιουλίου 2019

Δύο νέες μελέτες από τον ΠΟΥ / Ευρώπης δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό βρεφικών τροφών προωθείται στο εμπόριο εσφαλμένα ως κατάλληλα για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών και ότι πολλά από αυτά περιέχουν ακατάλληλα υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Η μακρόχρονη σύσταση του ΠΟΥ αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες. Η παγκόσμια Οδηγία του 2016 για τον τερματισμό της ακατάλληλης προώθησης τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά αναφέρει ρητά ότι τα εμπορικά συμπληρωματικά τρόφιμα δεν θα πρέπει να διαφημίζονται για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

“Η καλή διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία και την πρώιμη παιδική ηλικία παραμένει κλειδί για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών, καθώς και για μια καλύτερη υγεία κατά την ενήλικη ζωή – συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των ασθενειών που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία, και των μη μεταδοτικών ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή (NCDs) – καθιστώντας έτσι τον Στόχο 3 των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (εξασφάλιση μιας υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες) πολύ πιο εφικτό”, λέει η Δρ Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Διατροφική ποιότητα των προϊόντων

Ο ΠΟΥ ανέπτυξε ένα πρότυπο Nutrient Profile Model (NPM) (Μοντέλο Προφίλ Θρεπτικών Συστατικών) για παιδιά ηλικίας 6-36 μηνών, για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που δεν είναι κατάλληλα για προώθηση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αυτό υποβλήθηκε στα κράτη μέλη και στους ενδιαφερόμενους για εξέταση και περαιτέρω συζήτηση.

Η ΠΟΥ / Ευρώπη ανέπτυξε επίσης μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό εμπορικών βρεφικών τροφών που διατίθενται σε χώρους λιανικής πώλησης και για τη συλλογή δεδομένων θρεπτικού περιεχομένου σε ετικέτες, καθώς και άλλων πληροφοριών από τη συσκευασία, την επισήμανση και την προώθηση (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων). (ΣτΜ: των εταιρειών στις ετικέτες σχετικά με την περιεκτικότητα και θρέψη των προϊόντων)

Αυτή η μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δεδομένων για 7955 προϊόντα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο για βρέφη και μικρά παιδιά από 516 καταστήματα σε 4 σημεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (Βιέννη/Αυστρία, Σόφια/Βουλγαρία, Βουδαπέστη/Ουγγαρία και Χάιφα/Ισραήλ) από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018.

Και στις 4 πόλεις, σημαντικό ποσοστό των προϊόντων – που κυμαίνεται από 28% έως 60% – διατέθηκαν στο εμπόριο ως κατάλληλα για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Παρόλο που αυτό επιτρέπεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτίει φόρο τιμής στον Διεθνή Κώδικα Marketing του Υποκατάστατου Μητρικού Γάλακτος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή στον Οδηγό του ΠΟΥ. Και οι δύο δηλώνουν ρητά ότι τα εμπορικά συμπληρωματικά τρόφιμα δεν πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο ως κατάλληλα για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

“Τα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά αναμένεται να συμμορφωθούν με διάφορες διατροφικές και συνθετικές συστάσεις. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες ότι πολλά προϊόντα μπορεί να εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα “, λέει ο Δρ João Breda, Προϊστάμενος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών του ΠΟΥ.

Σε 3 από τις πόλεις, τα μισά ή περισσότερα από τα προϊόντα παρείχαν πάνω από το 30% των θερμίδων από τα συνολικά σάκχαρα. Περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων ανέφεραν στην ετικέτα ζάχαρη, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων ή άλλους γλυκαντικούς παράγοντες ως συστατικό. Αυτές οι προστιθέμενες γεύσεις και σάκχαρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των προτιμήσεων γεύσης των παιδιών ενισχύοντας την προτίμησή τους για τα πιο γλυκά τρόφιμα.

Αν και τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι κατάλληλα για βρέφη και μικρά παιδιά, το πολύ υψηλό επίπεδο ελεύθερων σακχάρων σε πολτοποιημένα εμπορικά προϊόντα είναι επίσης ανησυχητικό.

Το πρότυπο NPM για βρέφη και μικρά παιδιά αναπτύχθηκε ακολουθώντας τα συνιστώμενα βήματα του ΠΟΥ και ενημερώθηκε με δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας. Αναφέρεται στις υπάρχουσες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα πρότυπα του Codex Alimentarius, και αντικατοπτρίζει την προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για τον ΠΟΥ / Ευρώπης NPM για παιδιά άνω των 36 μηνών.

Το πρότυπο NPM επικυρώθηκε σε σχέση με τις πληροφορίες ετικέτας από 1328 προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά σε 3 χώρες το 2016-2017 και δοκιμάστηκε πιλοτικά σε 7 επιπλέον χώρες το 2018 με άλλα 1314 προϊόντα.

Διαβάστε το πρωτότυπο εδώ:

WHO/Europe studies find baby foods are high in sugar and inappropriately marketed for babies

Αυτή η μετάφραση δεν δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ δεν είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο ή την ακρίβεια αυτής της μετάφρασης. Η αρχική έκδοση “WHO/Europe studies find baby foods are high in sugar and inappropriately marketed for babies, Press release Brussels, Belgium, 15 July 2019” είναι η δεσμευτική και αυθεντική έκδοση.

Μετάφραση: Αναστασία Παπαγγελή Φέλιξ

Επιμέλεια: Μαρινα Καζίλα

Be the first to comment

Leave a Reply